Gratis verzending binnen NL vanaf €85,-
Ontdek de opbrengst van onze wijnreis door Duitsland!

Ontdek de opbrengst van onze wijnreis door Duitsland!

Liebe Weinfruende

Vorige maand pruttelde onze wijnmobiel naar de Oosterburen. Een bezoek aan de Mosel en de Rheingau stond op de planning. Voor de meeste wijnliefhebbers zijn de Duitse kwaliteitswijnen (VDP) al lang geen geheim meer. Voor diegene die de Duitse wijnen kent als goedkope, zoete supermarktwijn: doe je gordel maar om, we gaan op reis naar Duitsland!

Geraffineerde Riesling en spetterende Spätburgunder!

De VDP 

Het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP) is een vereniging van Duitse wijnproducenten die gezamenlijk regels hebben afgesproken om zo een hogere kwaliteitsnorm na te streven. Ze leggen zich toe om een zo goed mogelijke expressie van het terroir in hun wijnen weer te geven. Geen (onnodige) toevoegingen, ecologisch verantwoorde wijnbouw en topkwaliteit staan centraal. In binnen- en buitenland worden de VDP-leden gezien als de top van Duitse kwaliteitswijn.     

Knallende koningsdruiven

We gingen tijdens onze reis op zoek naar twee van onze favoriete druiven: de aromatische Riesling en de elegante Spätburgunder. Zelfs met het typen van het woord Riesling loopt ons het water al in de mond. Niet zo gek, want naast een heerlijke smaak bevat deze druif over het algemeen de meeste zuren van alle witte druiven. De Spätburgunder is de Duitse variant van Pinot Noir en betekent vrij vertaald: late Bourgondiër. Een laat geoogste Pinot Noir variant dus. Voor de vroeg geplukte variant van Pinot Noir gebruiken de Duitsers de term Frühburgunder.   

Weingut Josef Milz: vakmanschap sinds 1520!

Josef Milz 

De kennismaking met de wijnen van Josef Milz begon tijdens een gezellige proefavond in Den Haag. Gezamenlijk met drie trouwe vrienden van De Wijngalerij proefden wij hun Weissburgunder (Pinot Blanc) en vele Rieslings. De conclusie was net zo helder als de wijnen, dit moesten wij zelf gaan importeren. De eerste bestemming van onze wijntrip was daarom ook de Mosel. Werelberoemd om haar steile wijngaarden die elegante en minerale Rieslings voortbrengen. 

Shop hier de wijnen van Josef Milz met korting

Milz is gevestigd in misschien wel het beroemdste wijndorp van de Mosel, Trittenheim. Google maar eens de Mosel wijngaarden, grote kans dat je een foto te zien krijgt van de befaamde Trittenheimer bocht waarin Milz zich bevind. We verwonderen ons over de schoonheid van dit wijngebied zo dicht bij huis. Aangekomen bij Milz werden we ontvangen door Sebastian, die uitgebreid de tijd nam om samen met ons al hun wijnen te proeven. Uiteraard droegen de glaasjes wijn bij aan de in no-time gevormde partner- en vriendschap. Het resultaat is een exclusief partnerschap met dit kwaliteitshuis, in onze ogen het best bewaarde geheim van de Mosel.     

Komende week nog lekker nazomeren met Milz Trocken Riesling!

Weingut Jakob Jung

Met een grote smile en gevulde achterbak reden we van de Mosel naar de Rheingau. Een gebied waar naast Riesling ook onze geliefde Spätburgunder volop staat aangeplant. We hadden afgesproken om langs te gaan bij Weingut Jakob Jung, om deel te nemen aan zijn jaarlijkse wijnfeest. Alle 18 wijnen stonden voor ons uitgestald in de wijnkelder. Genoeg keus om de pareltjes eruit te vissen.   Het was gaaf om de Rheingau Rieslings te proeven, aangezien we die van de Mosel nog strak op het netvlies hadden van de dag ervoor. De exemplaren van de Rheingau zijn voller en zachter dan de Moselbroertjes. Met name van de Steinmorgen (romiger) en Alte Reben Riesling (frisser) konden we geen genoeg van krijgen. Vandaar dat deze uiteraard in onze Galerij zijn terug te vinden.   Proeven in de wijngaard met Vader (midden), Alexander (links) en de keldermeester.

Proeven in de wijngaard met Vader (midden), Alexander (links) en de keldermeester. Haal hier je jokers in huis!

De Joker komt op tafel

Na het proeven van een grote selectie aan wit kwamen de langverwachte Jokers op tafel. Maar liefst drie Spätburgunders van topkwaliteit. De instapper (Tradition) barst al zo van smaak, met een flinke dosis bosfruit, elegant hout en een likje salmiak, dat de twee trappen omhoog (de Steinmorgen en de AJ) haast niet onder woorden te brengen zijn. Absoluut de lekkerste Späts welke wij ooit geproefd hebben. Dat was stiekem ook de reden van het bezoek. 

Eigenaar en wijnmaker Alexander Johannes Jung vertelde dat Jakob Jung, naast de kwaliteit van de wijnen, nog een Joker in handen heeft. Het is namelijk meerdere malen de winnaar geweest van de 'If Design-Award', een landelijke prijs voor beste de mooist vormgegeven wijnflessen. In Duitsland een enorm grote prijs om te winnen welke veel landelijke bekendheid opleverde. De etiketten van Jakob Jung zijn gebaseerd op speelkaarten, die een steeds luxere uitstraling krijgen naarmate de kwaliteit van de wijnen beter wordt. Daarnaast, als wijnrecensent Robert Parker over je zegt dat je de man bent om in de gaten te houden in de Rheingau, dan weet je dat je meerdere goede kaarten in handen hebt. We zijn dan ook ongelofelijk trots om ook de wijnen van Jakob Jung te vertegenwoordigen in Nederland.

Een van de award-winnende labels van Jakob Jung, Alte Reben Riesling.

Plaats een comment

Waar ben je naar op zoek?

Winkelmand